Kärl på benen

Blodkärl på benen

Ytliga blodkärl på benen är vanligt och kan uppkomma av flera orsaker. Med skleroterapi kan blodkärl på benen behandlas för att återfå en jämn hud utan kärl.

Hur går en behandling av ytliga kärl på benen till?

På Complete Skin används olika metoder att behandla kärl på benen. Vanligen används skleroterapi för att behandla ytliga blodkärl/ådernät på benen. Skleroterapi är en injektionsbehandling  där kärlretande läkemedel injiceras som gör att kärlen på benen drar ihop sig och försvinner.

Gör behandlingen ont?

Vid behandling av blodkärl behövs ingen bedövning. Under behandlingen används en mycket tunn nål och i regel gör inte behandlingen ont. Möjligen upplever vissa en kort sveda vid nålsticket som avtar snabbt. Läkemedlet som injiceras innehåller även lokalbedövande medel vilket också minskar smärtan under behandlingen. 

Hur många behandlingar behövs för borttagning av blodkärl?

Antalet behandlingar som krävs för maximal effekt är individuellt och beror främst på antalet ådernät samt blodkärlens storlek. Under en konsultation hos någon i vår medicinskt utbildade personal får du en individuell behandlingsplan och en bedömning av antalet behandlingar som kan krävas för att uppnå maximal effekt. 

Att tänka på efter din behandling

Efter behandlingen är det viktigt att undvika solexponering en tid efter behandlingen och att använda solskydd med hög SPF. Vi rekommenderar att du undviker att träna det första dygnet efter din behandling och att du inte bastar under de första dagarna. I övrigt kan du helt återgå till vardagen och dina normala aktiviteter. 

Resultat av behandling mot blodkärl på benen

Efter genomförd behandling bleknar ådernätet successivt. Vissa försvinner helt omedelbart efter behandlingen medan större kärl försvinner successivt inom några veckor efter genomförd behandling. Om upprepade behandlingar krävs bör genomförs behandlingarna med ett par veckors mellanrum. Våra sjuksköterskor och läkare hjälper dig såklart med planeringen av din behandling så att det passar dig och sker på optimalt vis.