Hudvårdsrutin för blandad hy

 

För att verkligen bli av med besvären är det A och O att använda sig av en välfungerande hudvårdsrutin för blandad hy.

 

Vad är- och hur motverkar man blandad hy?

När man talar om blandad hud eller kombinerad hudtyp så kännetecknas detta av man har både feta  samt normala eller torra partier i ansiktet. Vanligast hör till att man oftast har en fetare T-zon (panna, näsa och haka) och att kinderna sedan är normala eller torra. En blandhy är oftast den hudtyp som är mest svårbehandlad och som även också kräver mest tid för att bli av med. Att motverka denna hudtyp kan vara klurigt då den kräver olika vård för de olika delarna av ansiktet. De fetare partierna i ansiktet kräver mer talgbalanserande hudvårdsprodukter medans det torrare delarna är i behov av mer fukt.

För att verkligen bli av med besvären så är det A och O att använda sig av en välfungerande hudvårdsrutin för blandad hud. Därför har vi på Complete Skins hudvårdsklinik i Stockholm här tagit fram en fungerande rutin som hjälper dig att bli av med blandhy.

Innan du påbörjar din hudvårdsrutin

Innan du påbörjar din hudvårdsrutin se alltid till att börja med att rengöra dina händer. Genom att rengöra dina händer ser du till att undvika att smuts och andra orenheter från händerna hamnar i ditt ansikte.

För att undvika bakterier kan det vara klokt att använda en särskild handduk till ditt ansikte, gärna i frotté som du kan byta ut på daglig basis(helst). Se även till att byta örngott ofta (gärna en gång i veckan) eftersom hudavlagringar, smuts och produkter har väldigt lätt att fastna där och något man helst vill undvika att lägga sig i när man rengjort och smort in huden för kvällen.

För att undvika risken till att se svullen ut se då till att applicera dina hudvårdsprodukter inifrån ansiktet och dra utåt. Man vill massera lymfan utåt, om man masserar lymfan åt fel håll kan de huden nämligen upplevas svullen och pluffsig. Detta gäller för all applicering, oavsett om man använder sig av bomullspad eller ens fingrar.

Daglig hudvårdsrutin som motverkar blandad hy - Steg för steg

  1. Ansiktsrengöring
  2. Serum
  3. Ögonkräm
  4. Ansiktskräm

1. Ansiktsrengöring

Eftersom en blandad hud innehar både torra och feta partier i ansiktet kan den må bra av flera olika rengöringar med varierande konsistenser. Det viktigaste i detta steg är att se till att ens rengöringsprodukter tar bort överskott av talg och även återfuktar de torra partierna i ansiktet. Ifall du har känsliga partier se isåfall till att behandla dessa först.

Så applicerar du ansiktsrengöring

För de allra flesta rengöringsprodukterna så applicerar du ansiktsrengöringen genom att fukta med vatten i händerna som du därefter masserar in i ansiktet. Därefter sköljer du sedan av med ljummet vatten, viktigt att när du torkar av ansiktet se till att inte torka för hårt då det riskerar att bli en onödig påfrestning för huden.

Ansiktsrengöring för blandad hy

2. Serum

Till andra steget i din hudvårdsrutin är det applicering av serum som gäller. Serumet används under din dag- & nattkräm och förstärka din övriga hudvård med dess högre koncentrationer av aktiva ämnen som tränger djupare in i huden. Serumet återfuktar intensivt de djupaste skikten i hudens översta lager och hjälper till att jämna ut fina linjer och rynkor för att ge en fyllig, spänstig och fräsch hud.

Så applicerar du serum

Vid applicering av serum ska du enbart se till att använda dig av ett fåtal droppar i storleken av en ärta på fingrarna. Massera därefter in serumet med mjuka rörelser som bidrar till att boosta blodcirkulationen och låt produkten sedan gå ordentligt in i huden. När du applicerar serumet på halsen se då till att stryka de med uppåtgående rörelser på huden istället för nedåt. Låt de därefter sjunka in i huden i ett par sekunder innan användande av efterföljande hudvårdsprodukter.

Serum för blandad hy

3. Ögonkräm

Till tredje steget i hudvårdsrutinen är ögonområdet i behov av fukt, precis som för de flesta hudtyper. I synnerhet om detta område skulle höra till de torrare partierna då fina linjer och rynkor har en tendens att synas. Dessa linjer benämns ofta som så kallade torrhetslinjer och reduceras vid användning av fuktgivande och näringsrik ögonkräm.

Så applicerar du ögonkräm

När du applicerar ögonkräm är det viktigt att ha i åtanke att huden runt ögonen är extra ömtålig och därför kräver en försiktig applicering med lätta rörelser. Se därför till att dutta krämen längs okbenet (under ögat mot kinden) och klappa försiktigt in produkten med ditt ringfinger. Se till att vara noggrann med att inte gnugga huden i detta område då det finns en risk att du istället kan skada huden. Och undvik även att komma för nära ögonfransarna för att minimera risken för hudirritation.

Ögonkräm för blandad hy

Ultra V Idebenone Age Returning Eye Cream
NeoStrata Eye Cream

4. Dag- & nattkräm

Oavsett vilken hudtyp som man har så är dag- & nattkräm ett betydande steg för ens hudvårdsrutin. När det kommer till dagkräm är en fuktgivande kräm med mattande effekt som ser till att skapa balans i huden något att föredra. Dagkräm för denna hudtyp har som uppgift att hålla huden i balans under dagen. Nattkräm för kombinerad hud ska helst innehålla massor av fukt och näring. På natten har huden behov för extra näring för att regenerera.

Så applicerar du dag- & nattkräm

Vid applicering av dagkräm med SPF se gärna till att applicera extra mycket så du får tillräckligt med skydd mot solen. Massera därefter in detta försiktigt på huden, och undvik gärna ögonområdet om du inte använder dig av en dagkräm som lämpar sig för just detta. Vid varmare tider på året är det viktigt att återapplicera sitt solskydd för bästa möjliga effekt. För nattkräm däremot kräver detta inte lika mycket applicering av produkten, undvik däremot ögonområdet och se till att massera inifrån och ut.

Dag- & nattkräm för blandad hy

Vill du veta mer om hudvårdsrutin för olika hudtyper?

En hudvårdsrutin kan se olika ut från person till person baserat på vilket hudtyp. Därför har vi tagit fram flera hudvårdsrutiner för olika hudtyper som normal, torr och fet.