Hudvårdsrutin för torr hy

För att verkligen bli av med besvären är det A och O att använda sig av en välfungerande hudvårdsrutin för torr hy.

Vad är- och hur motverkar man torr hy?

När man talar om torr hy så är det ett tecken på ens hud är uttorkad, fuktfattig eller har låg talgproduktion. Vid torr hud bidrar det till att ens hud både blir ömtåligare och tappar sin elasticitet, vilket gör så att huden kan upplevas som väldigt stram och detta särskilt efter man rengjort ansiktet. Att få torr hud kan även resultera i att ens huden fjällar, känns sträv och ibland till och med klia i huden. Dessa problem tenderar att uppstå särskilt under vinterhalvåret eftersom luften då vanligtvis är betydligt torrare – både inomhus och utomhus. 

För att verkligen bli av med besvären så är det A och O att använda sig av en välfungerande hudvårdsrutin för torr hy. Därför har vi på Complete Skins hudvårdsklinik i Stockholm här tagit fram en fungerande rutin med förslag på hudvårdsprodukter för torr hud

Innan du påbörjar din hudvårdsrutin

Innan du påbörjar din hudvårdsrutin se alltid till att börja med att rengöra dina händer. Genom att rengöra dina händer ser du till att undvika att smuts från händerna hamnar i ditt ansikte. För att undvika bakterier kan det vara klokt att använda en särskild handduk till ditt ansikte, gärna i frotté som du kan byta ut på daglig basis. Se även till att byta örngott ofta (gärna en gång i veckan) eftersom hudavlagringar, smuts och produkter har väldigt lätt att fastna där och något man helst vill undvika att lägga sig i när man smort in huden för kvällen.


För att undvika risken att se svullen ut, se till att applicera dina hudvårdsprodukter inifrån ansiktet och dra utåt. Man vill massera lymfan utåt, om man masserar lymfan åt fel håll kan de få huden att upplevas som svullen och pluffsig. Detta gäller för all applicering, oavsett om man använder sig av bomullspad eller ens fingrar.

Daglig hudvårdsrutin som motverkar torr hy - Steg för steg

1. Ansiktsrengöring

För dig som lider av torr hud är det viktigt att inleda och avsluta dagen med att rengöra ditt ansikte. Genom att rengöra ditt ansikte ser du nämligen till att rengöra, i vissa fall exfoliera dagen döda hudceller samt svett och annan smuts som lagt sig i ansiktet under dagen. Det som är viktigt att tänka på när du rengör ditt ansikte är att inte tvätta huden alltför ofta, och i synnerhet inte med för varmt vatten med anledning av att värme och vatten kan vara uttorkande för din hud. 

Så applicerar du ansiktsrengöring

För de allra flesta rengöringsprodukterna så applicerar du ansiktsrengöringen genom att fukta med vatten i händerna som du därefter masserar in i ansiktet. Därefter sköljer du sedan av med ljummet vatten, viktigt att när du torkar av ansiktet se till att inte torka för hårt då det riskerar att bli en onödig påfrestning för huden.

Ansiktsrengöring för torr hud

2. Serum

När du rengjort ditt ansikte är dags att följa upp din hudvårdsrutin med serum. Inom hudvård är serum väldigt uppskattat då den ofta innehåller mer aktiva ingredienser som kan motverka ett flertal hudbesvär. De ingredienser som är särskilt effektfulla för torr hud är exempelvis PHA, Idebenone och Bionic PHA.

Så applicerar du serum

Vid applicering av serum ska enbart se till att använda dig av ett fåtal droppar i storleken av en ärta på fingrarna. Massera därefter in serumet med mjuka rörelser som bidrar till att boosta blodcirkulationen och låt produkten sedan gå ordentligt in i huden. När du applicerar serumet på halsen se då till att stryka de med uppåtgående rörelser på huden istället för nedåt. Låt de därefter sjunka in i huden under ca 10 sek innan användande av efterföljande hudvårdsprodukter.

Serum för torr hud

3. Ögonkräm

Precis som för andra hudtyper är ögonområdet i behov av fukt. I synnerhet för de med torr hud då fina linjer och rynkor har en tendens att synas. Dessa linjer är ofta så kallade torrhetslinjer och reduceras vid användning av fuktgivande och näringsrik ögonkräm.

Så applicerar du ögonkräm

När du applicerar ögonkräm är det viktigt att ha i åtanke att huden runt ögonen är extra ömtålig och därför kräver en försiktig applicering med lätta rörelser. Se därför till att dutta krämen längs okbenet (under ögat mot kinden) och klappa/stryk försiktigt in produkten med ditt ringfinger. Se till att vara noggrann med att inte gnugga huden i detta område då det finns en risk att du istället kan skada huden. Och undvik även att komma för nära ögonfransarna för att minimera risken för hudirritation.

Ögonkräm för torr hud

4. Ansiktskräm

När applicering av ögonkräm är genomförd så är det dags att återuppbygga hudens fuktbalans med hjälp av en vårdande och näringsrik ansiktskräm. Genom att använda dig av ansiktskräm bidrar detta till att huden återfår spänst och en betydligt jämnare ton. Eftersom huden under vinterhalvåret tenderar att reagera lättare på kallt och torrt väder kan det vara klokt den här tiden på året att applicera en något fetare ansiktskräm.

För att generera bästa möjliga resultat bör återfuktningen ske i två steg. Inledd därför först med ett serum som ser till att återfukta huden på djupet. Följ därefter upp med en fet ansiktskräm som ser till att återfukta hudens översta lager så effektivt som möjligt. Att använda sig av denna rutin regelbundet både morgon och kväll så kommer du med tiden notera en mjukare och smidigare hud.

Så applicerar du ansiktskräm

Vid applicering av ansiktskräm bör du applicera detta jämnt över både ansiktet och halsen. När du lägger på krämen ska du se till att inte dra huden nedåt, utan istället trycker du in krämen i huden med jämna rörelser utåt. Se till att använda dig av små cirkulerande rörelser som inleds vid hakan, fortsätt därefter upp längs käkarna och kinderna mot öronen, och från sidorna av näsan hela vägen upp mot hårfästet.

Ansiktskräm för torr hud

5. Ansiktsmist

För att din hud ska få det lilla extra som den förtjänar rekommenderar vi gärna att inhandla en ansiktsmist. En mist ser nämligen till att ge direkt återfuktning och är väldigt praktisk att ha med sig i handväskan, vid datorn eller när du är ute på resande fot. Ansiktsmist går i regel alltid att ha även över makeup, det håller huden återfuktad och makeupen sitter dessutom bättre.

Så applicerar du ansiktsmist

När du ska applicera ansiktmist börja med att skaka flaskan innan du sprayar. Glöm inte att stänga dina ögon och stänga munnen. Ha sedan ett avstånd på ca 15-20 cm från ansiktet och spraya några gånger.

Ansiktsmist för torr hud

Vill du veta mer om hudvårdsrutin för olika hudtyper?

En hudvårdsrutin kan se olika ut från person till person baserat på vilket hudtyp. Därför har vi tagit fram flera hudvårdsrutiner för olika hudtyper som normal, fet och blandad hy.

Andra artiklar som kanske intresserar dig

5 tips för dig med torr hud 

Vad är serum och varför är det bra?