Hudvårdsrutin för fet hy

För att verkligen bli av med besvären så är det A och O att använda sig av en välfungerande hudvårdsrutin för fet hy.

Vad är- och hur motverkar man fet hy?

När man talar om fet hy så kännetecknas av att den lätt blir glansig, ofta med synliga porer och finnar. Till skillnad från en torr hy som har en mycket låg talgproduktion har en fet hud istället en överproduktion av fett i talgkörtlarna. Orsakerna till att fet hy uppstår är oftast hormonellt men kan också bero på ärftlighet eller att man använder sig av fel hudvårdsprodukter. För den som lider av fet hy är det enkelt att tro att man ska torka ut huden med starka hudvårdsprodukter, vilket inte alls stämmer då man istället bör tillföra med fukt. Denna hudtyp är i behov av milda och vårdande produkter som ser till att både återfukta och samtidigt balansera talgproduktionen så att huden inte överkompenserar med ännu mer fett. 

 

För att verkligen bli av med besvären så är det A och O att använda sig av en välfungerande hudvårdsrutin för fet hy. Därför har vi på Complete Skins hudvårdsklinik i Stockholm här tagit fram en fungerande rutin med förslag på hudvårdsprodukter för fet hud.

Innan du påbörjar din hudvårdsrutin

Innan du påbörjar din hudvårdsrutin se alltid till att börja med att rengöra dina händer. Genom att rengöra dina händer ser du till att undvika att smuts från händerna hamnar i ditt ansikte.

För att undvika bakterier kan det vara klokt att använda en särskild handduk till ditt ansikte, gärna i frotté som du kan byta ut på daglig basis. Se även till att byta örngott ofta (gärna en gång i veckan) eftersom hudavlagringar, smuts och produkter har väldigt lätt att fastna där och något man helst vill undvika att lägga sig i när man smort in huden för kvällen.

 

För att undvika risken till att förstärka linjen och se svullen ut se då till att applicera dina hudvårdsprodukter inifrån ansiktet och dra utåt. Man vill massera lymfan utåt, om masserar lymfan åt fel håll kan huden nämligen upplevas som svullen och pluffsig. Detta gäller för all applicering, oavsett om man använder sig av bomullspad eller ens fingrar.

Daglig hudvårdsrutin som motverkar fet hy - Steg för steg

1. Ansiktsrengöring
2. Toner
3. Serum
4. Dag- & nattkräm

1. Ansiktsrengöring

Vår hud utsätts dagligen för yttre påfrestningar i form av smuts, avgaser och makeup – se därför till att rengöra huden som ett första steg i din hudvårdsrutin. För när du rengör ditt ansikte ser du faktiskt till att avlägsna döda hudceller, svett och annan smuts som i sin tur ser till att stärka dina nästkommande hudvårdsprodukter för din hudvårdsrutin. För att verkligen se till att rengöra din hud på djupet rekommenderar vi gärna att avsluta rengöringen med bakteriehämmande och återfuktande toner.

Så applicerar du ansiktsrengöring

För de allra flesta rengöringsprodukterna så applicerar du ansiktsrengöringen genom att fukta med vatten i händerna som du därefter masserar in i ansiktet. Därefter sköljer du sedan av med ljummet vatten, viktigt att när du torkar av ansiktet se till att inte torka för hårt då det riskerar att bli en onödig påfrestning för huden.

Ansiktsrengöring för fet hy - Rekommenderade produkter

Neostrata Mandelic Clarifying Cleanser
ideb
Ultra V Idebenone Cleansing Water

2. Toner

Till första steget rengöring kan man säga att ansiktsvatten/toner även ingår i rengöringen. När du använder dig av toner se till att även här använda dig av en produkt anpassad för just fet/oren hudtyp. Genom att använda dig av ansiktsvatten ser du till att ta bort ytterligare smuts och rester efter rengöringen. Utöver exfoliering av smuts och annat ser ansiktsvattnet även till balansera hudens ph-värde och ge fukt till huden.

Så applicerar du toner

Vid applicering av toner ska du applicera produkten på en bomullsrondell och svepa över hela ansiktet, bortsett från huden runt ögonen. Låt därefter huden fånga upp tonerna innan du fortsätter med nästkommande steg i din hudvårdsrutin. 

Toner för fet hy

treatment
Ultra V Idebenone Treatment Essence

3. Serum

Följ upp rengöring och toner därefter med ett serum anpassat för fet och oren hud. Med hjälp av serum ser du till att ge huden en extra boost. För dig som innehar fet hud är det väsentligt att använda sig av ett sebumreglerande serum som ser till att minska talgproduktionen. Alternativt att man istället använder sig av ett fuktserum som motarbetar fet hy och återfuktar ens hud på djupet.

Så applicerar du serum

Vid applicering av serum så krävs enbart en liten mängd som i de flesta fall innebär ett pumptryck för hela ansiktet. Börja med att applicera produkten på dina fingertoppar och massera sedan in med lätta rörelser, inifrån och ut. Låt produkten sedan få sjunka in i ungefär 10 sek innan efterföljande steg i din hudvårdsrutin.

Serum för fet hy

neostrata-02
Neostrata Mandelic Mattifying Serum
neostrata
NeoStrata Glycolic Renewal Serum

4. Dag- & nattkräm

Oavsett vilken hudtyp som man innehar är ansiktskräm ett betydande steg för ens hudvårdsrutin. För dig som har fet hy är det en god fördel att använda sig av en lättare ansiktskräm alternativt en ansiktsgel med lättare konsistens. Detta hjälper nämligen till med att inte täppa igen porerna, utan låter de istället få andas så man minimerar risken för pormaskar och finnar. På Complete Skin rekommenderar vi gärna att använda sig av en lättare dagkräm som gärna får innehålla solskydd. Till skillnad från nattkrämen som gärna får  vara mer krämigare och ha en mer djupgående återfuktning. 

Så applicerar du dag- & nattkräm

Vid applicering av dagkräm se gärna till att applicera extra mycket så du får tillräckligt med skydd mot solen. Massera därefter in detta försiktigt på huden, och undvik gärna ögonområdet om du inte använder dig av en dagkräm som lämpar sig för just detta. Vid varmare tider på året är det viktigt att återapplicera sitt solskydd för bästa möjliga effekt. För nattkräm däremot kräver detta inte lika mycket applicering av produkten, undvik däremot ögonområdet och se till att massera inifrån och ut.

Dag- & nattkräm för fet hy

neostrata-03
NeoStrata Sheer Hydration SPF40
ultrav
Ultra V Idebenone Sunblock SPF50
bio-hydrating
NeoStrata Bio-Hydrating Cream
Smoothing
NeoStrata Glycolic Renewal Smoothing Cream

Vill du veta mer om hudvårdsrutin för olika hudtyper?

En hudvårdsrutin kan se olika ut från person till person baserat på vilket hudtyp. Därför har vi tagit fram flera hudvårdsrutiner för olika hudtyper som normal, torr och blandad hy.

Andra artiklar som kanske intresserar dig

5 tips för dig med torr hud 

Vad är serum och varför är det bra?